MAGYAR SZÍNÉSZNŐ A VILÁG LEGJOBBJAI KÖZÖTT

kultúrpart.hu – 2015.05.15.

Története során először áll színpadra magyar színész a világ legnagyobb színházi seregszemléjén, az Avignoni Fesztiválon. Goztola Krisztina egy kétszereplős drámában játszik, ami a nők elleni erőszak és az abortusz kérdését feszegeti.

fotó: Kaszás Bence

A próbák június 2-án kezdődnek Párizsban, a darab bemutatója július 5-én lesz. Goztola Krisztina a Színház– és Filmművészeti Egyetem zenés osztályában végzett. Számos zenés főszerep eljátszása után Londonba ment ki filmszínészetet tanulni. Innen utazott tovább New Yorkba és Los Angelesbe. A kezdeti kisfilmek után egy amerikai sorozatban (Pain Killer Jane) kapott lehetőséget, ezzel hamarabb szerepelt külföldi filmben, mint hazaiban. A magyar közönség olyan magyar sorozatokban találkozhatott a nevével, mint az Életképek, a Hacktion, vagy a Tűzvonalban

Itthon legutóbb Balázsovits Lajos rendezésében a Játékszínben Lukács Sándorral játszott a Miért nem marad reggelire? kétszemélyes vígjátékban, illetve Dóczy Péter rendezte Paul Claudel drámájában kapta meg az egyik női főszerepet. Külföldön nemrégiben az olaszChi pensa a me?, a francia Les histoires de Phil Darwin illetve, egy spanyol Las aventuras del capitán Alatriste című filmben forgatott. 

Az angol nyelvű darabok után (A salemi boszorkányok, A mi kis városunk, Kiss Me Kate)most francia nyelven is bemutatkozik Vasiliki Georgikopoulou görög származású színésznő oldalán egy kétszemélyes drámában. A mű rendezője Bea Gerzsenyi. A darab címe Du Sexe De La Femme Comme Champ De Bataille, szerzője Matei Viºniec, aki az egyik legtöbbet játszott francia színpadi szerző. Darabjait a magyar közönség a kolozsvári és szabadkai magyar színházakban láthatta. A dráma jelentőségét még tovább emeli, hogy a színházi szakma legjelentősebb nemzetközi seregszemléjén, az 1947 óta működő Avignoni Fesztiválon mutatják be Franciaországban, ahol magyar prózai színész eddig még nem játszott. 

A darab bemutatója a fesztivál második napján, július 5-én lesz, ezt követően a zárónapig, július 26-ig minden nap előadják. Az Avignoni Fesztivál előadásaira az elmúlt esztendőkben évi 120-140 ezer jegy fogyott. A rendezvényről hozzávetőlegesen 500 újságíró tudósít, több rádió- és tévétársaság élőben közvetít színpadi programokat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *