A nyaklánc – Magyar színésznő győzött Cannes-ban

Számos nemzetközi díj után Cannes-ban mutatták be Goztola Kristina és Halmi Péter Le Collier (A nyaklánc) című kisjátéfilmjét. A francia-magyar koprodukcióban készült mű a Legjobb Kísérleti Film kategóriájában nyert.

 

Goztola Kristina már több, mint 70 nemzetközi filmben forgatott, és A nyaklánc a második, aminek a producere is volt. A kisjátékfilmet 2020 januárjában forgatták Párizsban, francia stábbal és színészekkel, köztük Eric da Costa színművésszel. Érdekesség, hogy a filmet, amely most Cannes-ban is győzedelmeskedett, Kristina párja, Halmi Péter írta és rendezte.

A Misztikus dráma története

A film főszereplőjét, Maiát a magyar színésznő alakítja. A történet szerint a gyönyörű olasz nő Párizsba érkezik, itt esténként felolvas Michelnek, egy öreg vak embernek. Maia megtudja, hogy a férfi egy sokat érő nyakéket rejteget, amelynek a lány a megszállottja lesz. A film Maia lelki vívódásának szürreális képe. 

Igazi világsiker

A kisjátékfilm világpremierje Indiában volt, majd Európában először a Sweden Film Awardson láthatta a közönség, mi több, itt díjazták is a film képi világát, majd a Rome Prisma Independent Film Awardsot és a Madrid Film Awardsot is megjárta az alkotás. Az igazán nagy elismerést ezek után kapta a Le Collier: nemcsak, hogy beválogatták a világ egyik legnagyobb filmfesztiváljára Mumbaiban, de az Indo-Global International Film Festivalon elhozták a legjobb rendezésért járó díjat és a zsűri különdíját is, majd tavaly Rómában a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte a mű. A kisfilm ezidáig összesen hét nemzetközi fesztiválon szerepelt, és öt díjat zsebelt be.

Cannes-i győzelem

A film ezúttal a CIFF, azaz a Cannes Independent Film Festival versenyprogramjába lett beválogatva. Az esemény a független filmeseknek szentelt fesztivál, amit május végén rendeztek meg, mialatt a teljes filmvilág figyelme Cannes-ra irányult. Összesen 38 alkotás versenyzett, és végül a Best Experimental Film (legjobb kísérleti film) kategóriában aratott győzelmet az alkotás.

Goztola Kristina és Halmi Péter jelenleg egy egész estés játékfilmet készít In the Shadow of White címmel. A forgatását ősszel fejezik be, a kép és hangutómunkálatai Los Angelesben és Párizsban lesznek.