LOS ANGELESBEN LEHETETLEN AUTÓ NÉLKÜL LÉTEZNI, DE LEGALÁBB JÓKAT LEHET ENNI – SzeretünkUtazni.hu, 2018.12.04.

szeretunkutazni.hu, Koczka Máté, 2018.12.04.
 
Az angolul, franciául, olaszul és magyarul is kitűnően beszélő Goztola Kristina már jó ideje a külföldön legtöbbet foglalkoztatott magyar színésznő. Olyan világsztárokkal forgatott, mint Jason Clarke, az Oscar-díjas Rosamund Pike és Jack Raynor. Első magyar prózai színésznőként kapott meghívást, hogy francia nyelven főszerepet játsszon a világ legrangosabb és legnagyobb színházi seregszemléjén, az Avignoni Színházi Fesztiválon, ahol Tournesol díjra jelölték. Goztola Kristina azonban nem csak kitűnő színésznő, hanem nagy utazó hírében is áll. Ezúttal erről kérdeztük.
 

Melyik ország volt a kedvenced az eddigi utazásaid alapján?

Olaszország már jó ideje listavezető. Róma az örök város, élő történelem könyvként a mai napig lenyűgöz. Csodálatos, hogy ma is sétálhatunk a Colosseum 2000 éves kövein, amelyet Vespasianus császár 10 évig építtetett i.sz. 70 és 80 között és kb. 60000 rabszolga munkája fekszik benne. Michelangelo, Raffaello, Botticelli, Leonardo da Vinci mesterműveit látni kell. Ha időm engedi, a Trevi kúthoz mindig “odaszaladok” és bedobok egy érmét. Sardinia szigetére 17 évesen egy olasz tanulmányút alkalmával jutottam ki először. Sassari, Cagliari, Olbia-Tempo, számomra itt a leggyönyörűbb a tenger a hatalmas szikláival.
 
 
Szorosan a harmadik helyen áll Barcellona a csodás gótikus katedrálisával. Barcelonában számomra keveredik az elegancia a mediterrán könnyedséggel és játékossággal, ami azonnal magával ragad ha a Gűell Parkban sétálunk. Nagyon szeretem Európát és repülővel bármely országa “közel” van. Hvar szigetén, Horvátországban élveztem, hogy az Adria legnaposabb szigetén vagyok. Rozmaring illat és levendula erdők….Pár napot töltöttem Losinj szigetén, amelyet a sós levegője miatt sok asztmás beteg keres fel, és a delfinkolóniájáról is híres. Dél-Franciaország és Avignon a Pápai Palotával, hiszen 1309-1377 között a pápa székhelye Róma helyett Avignon volt. Nyáron, a színházi fesztivál idején az egész város lázban és színházi fényekben ég.
 
 

Melyik nemzet konyhája áll hozzád a legközelebb?

Jó dolog bele kóstolni más országok gasztronómiájába. Nagyon szeretem az indiai, mexikói és természetesen az olasz konyhát. Az utóbbi idők kedvence azonban a japán konyha, azon belül is a levesek pl. a Tom yum leves, könnyű és pikáns. Egyik kedvenc fűszerem a koriander, amelyet a japán és a thai konyha gyakran használ. Párizsban tapasztalom, hogy a francia konyha nemcsak finom, hanem egészséges is. Krémlevesek, sok hal zöldséggel és természetesen a kihagyhatatlan sajt, egy kis vörös borral. Egyik kedvencem a Grégire de Tours úton a “Cézembre” étterem. Ha Los Angelesben járok irány egy mexikói étterem! Chili paprika, avokádó és kukorica, a mexikói konyha nélkülözhetetlen szereplői. Kedvencem a ” Guacamole”,  az avokádóból készített krém, amelyben fontos szerepet játszik a chili és a lime.

Utazás közben akadtak kellemetlen élményeid is?
Amit kevésbe szeretek, hogy Los Angelesben számolnunk kell azzal, hogy autó nélkül elképzelhetetlen a közlekedés. Nem tehetem meg hogy “elsétálok” a legközelebbi kávézóba. A trópusi növényzet, a csodás kaktuszok azonban mindent pótolnak.
 
 
A legkellemetlenebb utazási élményem Tunéziához kötődik. Vonzott Észak-Afrika, a sivatag, a tevegelés és főleg az arab építészet szépsége. Kifogástalan helyen szálltunk meg Sousse-ban, ahol figyelmeztettek, hogy a szállodai ellátáson kívül nem ajánlott az étkezés. Egy nap kirándulást tettünk Hammamet városába és bizony nem tudtam ellenállni, egy számomra vonzó és elegánsnak tűnő étteremben megebédeltem. Annyira beteg lettem, hogy este a szállodában már ki kellett hívni hozzám egy arab orvost, aki legnagyobb meglepetésemre tökéletesen beszélte a magyar nyelvet, mert Budapesten diplomázott az orvosi egyetemen. Így ez a kirándulásom is egy kedves emlékkel zárult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *