Goztola Kristina: Sokan keresnek meg, miként indítsák el a nemzetközi karrierjüket – AC News, 2020.01.23.

A legfoglalkoztatottabb magyar színésznő külföldön, producer és modell. Kristina négy nyelven játszik, számos díjat bezsebelt már és több világsztárral is együtt dolgozott. A szíve azonban legalább kéthavonta hazahúzza. Mint mondja, ha iszonyatos honvágy gyötri, beülnek párjával az autóba, és egy nap alatt itthon vannak Párizsból vagy akár Rómából is.

– Elég sokszínű a karrierje. Modell, producer, színművésznő. Így követték egymást sorrendben a munkái?

– A Színház- és Filmművészeti Egyetemen kaptam a színész diplomám és színházi főszerepekkel a hátam mögött vágtam neki a nemzetközi karriernek. A produceri vonal pár éve jött be az életembe. A modellkedés sosem volt fő irány az életemben, igaz az elmúlt évek során újra hangsúlyt kapott, hiszen a filmjeim bemutatóján, a fesztiválokon, divattervezők kollekcióját képviselem.

– Melyik titulust szereti legjobban, melyik áll Önhöz a legközelebb?

– Színésznő vagyok, filmekben és színházakban játszom, fellépéseim vannak. A lelkem is színész, a személyes találkozás a nézővel nekem nagyon fontos.

– Négy nyelven játszik, a legfoglalkoztatottabb magyar színésznő külföldön. Hogyan került el Magyarországról?

– Idehaza főleg zenés darabok főszerepeit játszottam, amikor Londonba utaztam színházi darabokat megnézni. Letaglózott, hogy filmsztárokat látok színpadon. Jessica Lange-ot láttam egy O’Neill darabban. Majd Orlando Bloom-ot és Rowan Atkinson-t (Mr. Bean) egy drámában. Daniel Radcliffe hihetetlen jól táncolt és énekelt egy musical főszereplőjeként. Ekkor felkerestem londoni ügynökségeket és azt mondták, hogy nagyon kevés egy kelet-európai színésznőnek a nemzetközi porondon a lehetőség, de a mediterrán külsőm miatt láttak bennem fantáziát. Előny volt, hogy az angol mellett a franciát és olaszt is jól beszéltem.

– Azóta pedig már több világsztárral is játszott már…

– Jason Clark, Rosamund Pike, Kristanna Loken, Jack Reynor. Megtisztelő volt Cannes-ban Claude Lelouch filmjének a bemutatóján együtt ülni olyan sztárokkal, mint Monica Bellucci, Salma Hayek, Quentin Tarantino, Leonardo DiCaprio. Azt tapasztaltam, hogy minél nagyobb művész valaki, annál precízebb a munkája és a szakmai alázata.

– Milyen gyakran jár haza?

– Iszonyatos honvágyam tud lenni. Havonta, kéthavonta itthon vagyok. Persze volt úgy, hogy Los Angelesben hosszabb ideig kint kellett maradnom. Európa más. A párommal beülünk az autóba és 1 nap alatt itthon vagyunk Párizsból vagy Rómából.

– Hogyan érinti az Ön munkáját a világjárvány?

– Tavaly novemberben még forgattam egy német sorozatban, de a decemberi francia forgatások már átcsúsztak erre az évre. A fesztiválok is online zajlódtak le. Postán kaptuk meg a díjakat, pedig a mi szakmánkban a személyes jelenlét nagyon fontos.

– Milyen feladatokra készül a 2021-es évre?

– Párom, Halmi Péter színházi rendezőként kezdte a pályáját, Los Angeles-ben is rendezett több alkalommal, az utóbbi időben azonban az ő életébe is a filmes vonal került előtérbe. Péter egy 1800-as évekbeli romantikus regény adaptációját készítette el, amelyben a női főszerepet játszom. A művet angol nyelven forgatjuk.

– Számos díjat bezsebelt már. Melyikre a legbüszkébb?

– Nagyon örülök a Los Angeles Film Awards „Inspiráló Színésznő” díjának, amelyet 2020-ban kaptam. A Sweden Film Awards  „Legjobb Színésznő” díja – amelyet szintén tavaly kaptam az Engedj el! című filmünkre – nagyon szép szakmai visszajelzés. A film egy 4 éves kislány eltűnéséről szól. A kislány édesanyját játszom, aki nem tud belenyugodni a gyermeke elvesztésébe, míg a rendőrség lezárja a nyomozást. Büszke vagyok, hogy az Avignoni Színházi Fesztiválon a kétszemélyes drámánkat, amelyet francia nyelven játszottunk, a második legjobbnak ítélték, több mint 1200 előadásból.

– Nem vágyik arra, hogy itthon is ismert művésznő legyen?

– Akik járatosak a filmes vagy színházi világban, ismerik a nevem. Sokan keresnek meg, hogy tanácsot, segítséget kérjenek, miként indítsák el a nemzetközi karrierjüket. Annak is örülök, hogy itthonról is jelzik, hogy szeretnének az alkotásainkban részt venni. Nem panaszkodhatom, boldog vagyok. Csak minden maradjon így.