MAGYAROK, AKIK HAMAROSAN MEGHÓDÍTHATJÁK HOLLYWOODOT – GOZTOLA KRISZTINA

 

Az utóbbi pár évben újra reflektorfénybe került a magyar film világszerte, gondoljunk csak Nemes Jeles László Saul fia, Deák Kristóf Mindenki vagy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásaira. Amint látható, rendezőink már megméretették magukat a nemzetközi terepen és jóslataink szerint ugyanez hamarosan elmondható lesz színművészeinkről is. 

Eddig egyetlen honfitársunknak sikerült színészként kiemelkedő karriert befutnia a tengerentúlon: Lukács Pál 1891-ben született Budapesten, kezdő színészként magyar és német mozgóképeket forgatott. 1927-ben kivándorolt Amerikába, ahol közel 110 filmet készített 1971-ben bekövetkezett haláláig, továbbá több színdarabban is feltűnt a Broadway-n. Legnagyobb sikerért az 1943-as Őrség a Rajnán című háborús drámával aratta Bette Davis partnereként. Pál az alakításáért egyedüli magyar színészként hazavihette a Golden Globe-ot és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat is.

Sylvia Sidney amerikai színésznő és Lukács Pál a Nagyvárosi utcák című amerikai film egyik jelenetében

Ilyen kivételes pályáját eddig nem sikerült egyetlen honfitársunknak se befutnia a tengerentúlon, de akadnak páran, akiknek komoly esélyük van arra, hogy egy nap Lukács nyomdokaiba léphessenek.

Derek Magyar

A jóképű magyar származású fiatalember több mint egy évtizeddel ezelőtt tűnt föl először Hollywoodban, ahol olyan népszerű sorozatokban kapott szerepet, mint a Bűbájos boszorkák, a Médium és a Helyszínelők, majd később főszerepet kapott a hatalmas kritikai sikernek örvendő Boy Culture című filmben. Derek nem csak színészként, de producerként és rendezőként is kipróbálta már magát, több rövidfilmet rendezett az utóbbi években. Az imdb.com információi szerint a jelenleg New Yorkban élő Derek egy nagyjátékfilm előkészületein dolgozik, melyet színészként és rendezőként is jegyez. A világ legnagyobb filmes adatbázis alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a legendás Oscar-jelölt színészgéniusz, a 93 éves Hal Halbrook alakítja a The Secrets we Share munkacímen futó alkotás egyik főszerepét.

 

forrás: instagram

Vass Zita

A most 29 éves Zita életéről igen kevés biztos információt találni az interneten: egyesek szerint Magyarországon látta meg a napvilágot és tinédzserként vándorolt ki az édesanyjával az USA-ba, más források alapján az édesanyja hamarabb hagyta el az országot és a kis Zita a kaliforniai La Jolla-ban született. A kivételes szépségű és alkatú Zitára gyorsan felfigyeltek a producerek, bájait először a Kaliforgia című sorozatban csodálhattuk meg, ahol a beszédes nevű “mérges meztelen lányt” alakította David Duchovny oldalán. A nagy kiugrásra mostanáig várnia kellett: hamarosan megkezdődnek a The Adventures of Buddy Thunder című családi film munkálatai, melyben a legendás Angela Lansbury lesz a partnere.

forrás: instagram

Goztola Krisztina

Krisztina a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. Számos zenés főszerep után Londonban folytatta tovább a tanulmányait, majd  New Yorkba és Los Angelesbe ment szerencsét próbálni. Több rövidfilm és színházi munka után 2016-ban fontos szerepet kapott a hazánkban forgatott HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják című második világháborús drámában, melyben az Everest című film főszereplőjének, Jason Clarke-nak a szeretőjét alakította. A közel 28 millió eurós ( 8,5 milliárd forintos) költségvetésű alkotás többségében pozitív kritikákat kapott a világ filmítészeitől, és a reflektorfényből a 39 éves színésznőnek is kijutott, aki azóta már 2 újabb rövidfilmet is leforgatott.

Fotó: Kaszás Bence

Röhrig Géza

A most 51 éves színész gyerekkora igen hánytatott volt: Géza születése után édesanyja elhagyta a családját, ezért édesapja nevelte őt, aki azonban négy évvel később elhunyt, így a kisfiú állami intézetbe került. A nyolcvanas években underground zenészként volt ismert a pesti éjszakában, majd 2000-ben New Yorkba költözött, ahol hitoktatóként és hullafürdetőként is dolgozott. 2015-ben kapta meg a Saul fia című film főszerepét, amely egy évvel később a Legjobb idegennyelvű film Oscar-díját is elnyerte. Géza azóta két filmet is forgatott a tengerentúlon, világsztárok társaságában: a To Dust című alkotásban a Gozilla főszereplője Matthew Broderick, a The Chaperone című drámában Miranda Otto, Elizabeth McGovern és Blythe Danner lesznek a partnerei.

Los Angeles, 2016. február 29.
Nemes Jeles László, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Saul fia című film rendezője (b) és Röhrig Géza, a film főszereplője érkezik a 88. Oscar-gálára a Los Angeles-i Dolby Színházba 2016. február 28-án. (MTI/AP/Invision/Jordan Strauss)

Borbély Alexandra

Még hetekig izgulhatunk, hogy vajon Magyarország újra elhozza-e a Legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat március 4.-én éjszaka a Testről és lélekről című filmért, addig azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy az alkotás mekkora sztárrá tette a főszerepet alakító Borbély Alexandrát, akit többek között Európa legjobb színésznőjének választottak az alakításáért tavaly decemberben. A különleges szépségű sztárt eddig kisebb szerepekben láthattuk a vásznon, de Enyedi Ildikó lehengerlő drámájának sikere új kapukat nyílhat meg Alexandra számára. Jelenleg a Drakulics Elvtárs című vígjátékot forgatja, aminek idén év végén lesz a premierje, de nem lennénk meglepődve, ha hamarosan a világ többi részén is felfedeznék a színésznőt.

Berlin, 2017. december 9.
Borbély Alexandra kezében a legjobb női főszereplőnek járó elismeréssel az Európai Filmdíjak átadási ünnepségén Berlinben 2017. december 9-én. Borbély Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről című filmjében nyújtott alakításáért kapta az elismerést. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *